Hvis svanen er Danmarks nationalfugl, så må lommelærken være jægerens. Dette er dog ikke en fugl, man skal regne med at se i den fri natur. Den er derimod en tro følgesvend, der har været en fast deltager på jagt i mange år.

En praktisk og historisk følgesvend

Dens historie går mange år tilbage, og navnet af afledt af den klukkende lyd, den laver når man tager en slurk. Dens nuværende udformning opstod i det 18. århundrede og har siden da været forbundet med jagt, hvor den ofte er fyldt med jagtbitter (deraf navnet) eller lignende stærk spiritus. Formålet med den har været, udover at få slukket tørsten, at kunne holde på varmen i de lange perioder, hvor man ventede på byttet. Den er imidlertid også blevet forbundet som en måde at kunne drikke spiritus i offentligheden uden at pådrage sig alt for megen opmærksomhed. På trods af denne alternativ brugskontekst, så er intentionen den samme, nemlig at den skal fylde så lidt som muligt og dermed pådrage sig så lidt opmærksomhed som muligt.

Mere end bare en flaske

Lommelærker kommer i mange udformninger, men fælles for dem alle er dens beskedne størrelse, dens udformning af enten metal eller glas og dens praktiske form, med rustfrit stål som de mest almindelige. De fleste har derudover også en karakteristisk buet form, som gør at den kan ligge ubemærket i jægerens lomme. Størrelserne varierer meget, men er typisk mellem 100 til 250 ml. Nogle gange er de betrukket i læder eller lignende, enten af praktiske eller æstetiske årsager. Andre gange er de graveret med et motiv, et motto eller måske ejerens navn. Motiverne kan afspejle dyr, jagtscener, et våbenskjold eller måske noget helt tredje, mens mottoerne kan relatere sig til selve jagten eller lignende. Nogle sæt kan også komme med matchende glas, så jægeren kan skåle med sine medjægere efter en vellykket jagt. Inden for det seneste år er antikke flasker af sølv også blevet uhyre populære blandt samlere. Lommelærken er med andre ord ikke bare en flaske, men en personlig ejendel, der på mange måder afspejler dens ejer.

 

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *